Tájékoztató az Aegon Önkéntes Nyugdíjpénztár 2016. évi befektetési eredményeiről

 

Globális gazdasági környezet

 

Az első negyedév első felében jelentős zuhanásoknak lehettünk tanúi a kínai gazdaság lassulásával kapcsolatos félelmek következtében, majd a vártnál kevésbé rossz makroadatok megakadályozták a további eséseket. Az olaj árfolyama újabb mélypontra került januárban, a feltörekvő piaci részvények, kötvények és devizaárfolyamok szorosan követték az olajár mozgását. A második negyedév elején a a fő részvényindexek esésnek indultak,amit az Egyesült Államok javuló makroadatai fogtak vissza. Az amerikai dollár ennek köszönhetően erősödött, és az amerikai kötvényhozamok is emelkedtek. A feltörekvő piaci eszközök árfolyama gyengülésnek indult az erős dollár, és a Fed kamatemelési kilátásai következtében június közeledtével a befektetői érdeklődés egyre inkább a Brexit népszavazásra, és a Fed soron következő ülésére irányult. A britek végül az EU-ból való kilépés mellett döntöttek, ami komoly eladási hullámot váltott ki a szavazást követő napon. Az ezt követő nyári időszak a Brexit által keltett átmeneti turbulenciáktól eltekintve nyugodtan telt el a piacokon. A fejlett piacokra vonatkozó növekedési előrejelzéseket jellemzően lefelé módosították a Brexitet követően, míg a feltörekvő piacok kilátásai némiképp javultak. A nyersanyagok árfolyama szintén stabilizálódott, a WTI hordónkénti árfolyama a 40-50 dollár közötti árfolyamsávban maradt. Augusztus végétől a piacokat a monetáris politikai kilátásokra koncentráltak. A Fed és a Bank of Japan kommunikációja a korábbinál szigorúbb hangnemet ütött meg, az EKB elhalasztotta élénkítési programjának bővítését.

 

2016. negyedik negyedévében a legmeghatározóbb esemény Donald Trump meglepetésszerű győzelme volt az amerikai elnökválasztásokon. Trump protekcionista ígéreteinek hatására élénkültek az inflációs várakozások, ugyanakkor a dollár erősödött, a részvénypiacokon optimista hangulat lett úrrá. A feltörekvő piaci eszközök, a nemesfémek és a vállalati kötvények jelentős veszteséget könyveltek el Trump győzelmét követően.

 

Magyarországi helyzet

 

Az első negyedévben az inflációs folyamatok negatív meglepetést okoztak. Az infláció csökkenése, illetve az EKB lazítása következtében ismét kamatvágási ciklusba kezdhetett az MNB, melynek első lépéseként 15 bázisponttal 1,20%-ra csökkentette az alapkamatot. Az áprilisban közölt makroadatok vegyes képet festettek a magyar gazdaságról, a beszerzési menedzser index, és az ipari termelés a vártnál gyengébben alakult, míg a kiskereskedelem továbbra is dinamikus bővülést mutatott. Április vége felé, az MNB kommunikációjában a korábbinál meglepő módon szigorúbb hangnemet ütött meg, valamint az önfinanszírozási program lezárását is bejelentette. Még a második negyedévben a Nemzetgazdasági Minisztérium új intézkedéscsomagot jelentette be, expanzívabb fiskális politikát vetítve előre 2017-re. A romló fiskális fegyelem ellenére a Fitch végre május végén befektetésre ajánlott kategóriába sorolta a magyar államadósságot.
   
A harmadik negyedévben a gazdaság vesztett lendületéből, alapvetően az ipari termelés visszaesése, amit részben a nyári autóipari üzemleállások magyaráztak. A kiskereskedelem dinamikája is visszaesett, viszont a költségvetési folyamatok továbbra is rendkívül pozitívan alakultak. A kiemelkedő teljesítmény a negyedik negyedévben is fennmaradt. A kumulált pénzforgalmi szemléletű egyenleg még novemberben is pozitív volt, így fiskális mozgástér jelentősen bővült a negyedik negyedévben. A fentiekkel párhuzamosan az infláció is gyorsult a nyári hónapok deflációs időszaka után. Az infláció gyorsulása ellenére a maginfláció továbbra is stabilan 1,5% körül mozgott. A fegyelmezett fiskális politika és a csökkenő külső adósság következtében a Moody’s is befektetésre ajánlott kategóriába sorolta a magyar államadósságot és 2016 novemberére az ország mindhárom nagy hitelminősítőnél visszakerült a befektetésre ajánlott kategóriába.

 

Az Aegon önkéntes pénztári portfóliói a hazai kötvénypiaci és az egyéb vállalati- és feltörekvő piaci kötvénypozíciókon keresztül profitáltak az eszközosztály igen kedvező teljesítményéből, ami sikeres részvénypozíciók vállalásával egészült ki. A jól kialakított befektetési stratégiánknak köszönhetően az egyéb kötvény-, részvény- és abszolút hozamú befektetések felülteljesítése révén az összes portfólió benchmark feletti hozamot könyvelhetett el.

 

Befektetéseinek árfolyamáról naponta tájékozódhat honlapunkon, az Portfólió árfolyamok menüpont alatt, és honlapunkon megtalálja Befektetési Politikánkat is. Felmerülő további kérdéseivel kapcsolatban ügyfélszolgálatunk munkatársai készséggel állnak rendelkezésére a 06 1 477 4890 es telefonszámon, hétfőtől péntekig 8–16 óra között, csütörtökönként 20 óráig.