Tekintse meg a portfóliók legfrissebb árfolyamát.

-tól
-ig

Aktuális árfolyamok:

Klasszikus portfólió

Értéknap: 2022-06-16 | Érték: 0.938828

Kiegyensúlyozott portfólió

Értéknap: 2022-06-16 | Érték: 1.026436

Növekedési portfólió

Értéknap: 2022-06-16 | Érték: 1.211229

Szakértői abszolút hozam portfólió

Értéknap: 2022-06-16 | Érték: 1.161908

MegaTrend portfólió /volt Klímaváltozási/

Értéknap: 2022-06-16 | Érték: 1.466325

Kiválasztott portfólió árfolyamai

Az Aegon Önkéntes Nyugdíjpénztár 2015.10.01-ével vezette be az elszámoló egységen alapuló nyilvántartási rendszert, ezért korábbi árfolyamadatok eddig az időpontig érhetők el.

Az elmúlt években elért hozamokat itt találja.

Hogyan hat a világjárvány a pénztári árfolyamok változásaira?

Szakértői vélemények és várakozások


Gondolkodjon távlatokban!

Fókuszban: a türelem.

A koronavírus járvány hatása komoly sokkhatást jelent a világgazdaságnak, amely az árfolyamok csökkenésében is megmutatkozik. A nyugdíjpénztári megtakarítás azonban hosszú távú befektetés, amely időszakban kimutathatók átmeneti negatív teljesítmények.

Ezek az átmeneti negatív teljesítmények csupán elméleti veszteséget jelentenek és a pénztártagokat mindaddig nem érinti, amíg szolgáltatási igényt nem nyújtanak be, ezért türelmes hozzáállást javaslunk.

Szakértői várakozások

2020 egy rendkívüli időszak volt a tőzsdék életében. A koronavírussal kapcsolatos félelmeknek köszönhetően bekövetkező februári-márciusi eladási hullám példa nélküli volt, a vezető tőzsdei indexek még soha nem estek ilyen sokat, ilyen rövid idő alatt. A vezető központi bankok szerencsére idejében felmérték, hogy a korona vírus milyen hatással lehet a világ gazdaságaira, és soha nem látott gyorsasággal reagáltak a kialakult válságra. Ennek köszönhető, hogy nem ismétlődött meg az 1933-as nagy pénzügyi válság. Ha a központi bankok tavasszal nem reagálnak olyan gyorsan a krízisre, akkor nyugodtan kijelenthetjük, hogy a korábbi válságok mind eltörpültek volna amellett, ami most lenne jelen a világ gazdaságaiban.

Bár már látjuk a fényt az alagút végén, hiszen több gyógyszergyártó cég is bejelentette, hogy rövid időn belül elkészülnek a korona vírus elleni oltással, a kihívások még megmaradtak. Bár nagyon szeretnénk, hogy 2021 nyarán úgy gondoljunk 2020-ra, mint egy rossz álomra, de bizonyos dolgok velünk maradnak a jövőben is.
A központi bankok óriási adósságot halmoztak fel annak érdekében, hogy meg tudják menteni a széteső gazdaságokat. Ez most még nem jelent gondot, de elképzelhető, hogy az eladósodottság a nemzetgazdaságok későbbi növekedést fogja gátolni. Az államok rendkívüli adósság kibocsátása a hosszú távú kamatokra is hatással lesz. Bár most még rekord alacsony szinten vannak a közép és hosszú távú kamatok, kérdés, hogy ez meddig marad így. Az amerikai 10 éves hozamok már elkezdtek emelkedni, és kérdés, hogy mikor érik el azt a szintet, amikor a kötvény hozamok versenyezhetnek a részvény hozamokkal.

A részvény indexek a márciusi mélypontról rendkívül sokat emelkedtek. Van olyan index, ami megduplázódott, de a legtöbb index minimum 50%-os hozamot produkált. A részvény tőzsdék előre tekintenek, de most nem tudjuk megmondani, hogy milyen szcenáriót áraztak már be. Elemzők már a 2022-23 évekre is olyan prognózisokat adnak, ami semmi negatívat nem tartalmaz. Úgy gondoljuk, hogy hosszú távon valóban a tőzsdei részvény befektetések lehetnek a legjobb befektetések, de jelenleg egy kicsit előre szaladt a szekér. Véleményünk szerint a következő időszakban az eddig nagyon jól teljesítő növekedési részvény szektorok helyett, inkább az érték alapú befektetések fognak jobban teljesíteni. Ezért a portfólióink összeállítása során is ennek megfelelően hozzuk meg a döntéseket.

A jövőben is lesznek eladási hullámok a tőzsdéken, de az érték alapú befektetések kevésbé lesznek volatilisek, mint a növekedésiek. Célunk, hogy hosszú távon, egyenletes hozamot tudjuk nyújtani az ügyfelek számára.