A nemzetközi részvények árfolyamának alakulása 2020-ban:

  • Az USA-ban 2020 rendkívül jól kezdődött, a befektetési hangulat nagyon jó volt. Az elemzők 10-15%-os emelkedést vártak a főbb tőzsdei indexektől. Mikor februárban nyilvánvaló lett, hogy a Covid-19 vírus nagyon komoly problémákat fog okozni a gazdaságoknak, a piacok korábban még soha nem látott gyorsasággal zuhantak le, és a csúcstól kb. 30%-ot estek. Szerencsére a központi bankok rögtön reagáltak gazdaság élénkítő csomagjaikkal, és gyakorlatilag végtelen likviditást biztosítottak mind a részvény mind a kötvény piacoknak. Ez nagyon pozitívan befolyásolta a részvény piacokat, melyek így év végére új csúcson tudtak zárni.
  • Az elemzők 2020-ra komoly vállalati eredmény növekedést vártak, ami a járvány miatt elmaradt. Ezért 2020-ban csakúgy, mint 2019-ben a részvény árak emelkedése kizárólag csak a P/E expanziónak (vállalati eredmény növekedésnek) volt köszönhető.
  • Az amerikai-kínai kereskedelmi háború 2020-ban is folytatódott, és bár sokszor mondta az amerikai politikai vezetés, hogy a megegyezés heteken belül megtörténik, az év úgy záródott, hogy semmilyen szerződést nem írtak alá a felek.
  • Az európai részvényeket is nyomás alatt tartotta a Covid-19 járvány, de az ECB (Európai Központi Bank) is az amerikai jegybank példáját követte gazdaság élénkítő lépéseivel és szinte korlátlan likviditást biztosított a piacoknak. Karácsony napján az 5 éve húzódó Brexit is lezárult végre, ezentúl ez sem fog már nyomást helyezni a piacokra. Az EURUSD árfolyam az évet 1,11-körül kezdte, és decemberre 1,20 fölé emelkedett, ami bizonyos feszültségekhez vezethet 2021-ben.

A kötvénypiacok alakulása 2020-ban:

  • A 2020-as év nagy részében a koronavírus-járvány körüli bizonytalanság dominálta a pénzügyi piacokat. A vírus okozta félelmek miatt kockázatkerülő hangulat alakult ki. A menekülőeszközök, mint az amerikai és német állampapírok iránt így nagy volt a kereslet. A fejlett piacok jegybanki kamatcsökkentésekkel, hatalmas mértékű eszközvásárlásásokkal, valamint az államok által elfogadott fiskális mentőcsomagokkal próbálták enyhíteni a vírus által okozott gazdasági károkat. Mindezek hatására a hozamok soha nem látott mélységekig süllyedtek. A novemberi amerikai elnökválasztás után a kedvező vakcinahírek és a várt további fiskális stimulus következtében az inflációs várakozások elkezdtek növekedni, melynek következtében a kötvényhozamok is emelkedésnek vették az irányt.
  • A globális likviditás tavasszal kiszáradt, ami pánik eladásokhoz vezetett sok eszközosztályban. Ezek a problémák a magyar piacot is elérték, így a hosszú hozamok néhány nap alatt megduplázódtak, majd a jegybanki intézkedések hatására ismét elkezdtek visszarendeződni a korábbi szintekre. Így a tízéves magyar állampapír hozama a márciusi 3,31%-os csúcsot követően az év végére 2,1%-ig esett. A vírus természetesen a forint árfolyamára is hatással volt, áprilisban pár nap alatt 4%-ot gyengülve a világ leggyengébb feltörekvő piaci devizájává vált, előfordult, hogy 370 forintot kellett fizetni 1 euróért. Ezt azonban már a jegybank sem nézhette tétlenül, így a többi jegybankkal ellentétben a rövid kamatok emelésére kényszerült. A forint stabilizálódása után azonban a hazai jegybank is a lazítás útjára lépett, így két lépésben 0,9%-ról 0,6%-ra csökkentette az irányadó rátát. A jegybank emellett célzott hitelprogramokkal, likviditásnyújtással és kötvényvásárlási programmal támogatta a kilábalást. A heti állampapírvásárlások mellett ismét bevezette a jegybank az egyhetes betéti tendert, melynek kamatát az inflációs alapfolyamatok nyári emelkedése valamint a forint további gyengülése miatt 0,75%-ra emelte.
  • Habár a 2020-as év eleje a járvány miatt nem alakult túl jól, a feltörekvő piaci kötvény típusú eszközöknek is sikerült kiemelkedő teljesítménnyel zárni a decembert és az egész évet, nagyrészt a precedens nélküli jegybanki likviditásbővítésnek köszönhetően. Márciusban a feltörekvő piaci kötvények is elérték mélypontjukat, majd a visszapattanást követően sem tudtak még kiemelkedő teljesítményt nyújtani. Májustól kezdve viszont a felárak jelentősen szűkültek év végéig. A piacok az év utolsó hónapjában figyelmen kívül hagyták a korlátozások bevezetése miatt romló gazdasági adatokat és még a koronavírus új, fertőzőbb mutációja sem riasztotta el a befektetőket. A feltörekvő piaci szuverén kötvények is jól teljesítettek, a kockázatosabb besorolású papírok árazása felülmúlta a befektetési kategóriába sorolt papírokét.

A befektetői piac hatása a nyugdíjpénztári hozamokra

A 2020-as évben az Aegon Önkéntes Nyugdíjpénztár portfóliói pozitív hozamot értek el, a referencia index teljesítményét meghaladó értékkel zártak, a Növekedési portfólió kivételével.

A 2,7%-os éves inflációt 4 portfólió teljesítette felül, így a tagok megtakarításának értéke reálértékben is növekedhetett. MegaTrend portfóliónk pedig egyedülálló eredménnyel zárta a 2020-as évet: a nyugdíjpénztári piacon a legmagasabb hozamot érte: 26,05%.

A nyugdíjpénztári megtakarítás azonban a tipikus befektetési formáknál lényegesen hosszabb időtávra szól, ezért fontos, hogy teljesítményét is csak hasonló időszakra érdemes értelmezni. Egy-egy jobb hozamú év különlegesen jó hozam emelkedését hosszabb távon várhatóan kiegyenlítik az átlag alatti esztendők.

Befektetéseinek árfolyamáról naponta tájékozódhat honlapunkon, a Portfóliók és hozamok menüpont alatt, és honlapunkon megtalálja Befektetési Politikánkat is. Felmerülő további kérdéseivel kapcsolatban ügyfélszolgálatunk munkatársai készséggel állnak rendelkezésére a 06-1-477-4890-es telefonszámon, hétfőtől péntekig 8–16 óra között, csütörtökönként 20 óráig.