2021-ben a nyugdíjkorhatár alapján, a születési évüknek megfelelően öregségi nyugdíjra kizárólag az 1956. előtt született személyek, valamint az 1956-ban született személyek a 64. életévük betöltését követő 183. naptól szerezhetnek jogosultságot.

Az a szabály nem változott, hogy öregségi teljes nyugdíjra az jogosult, aki a születési évének megfelelő öregségi nyugdíjkorhatár betöltése mellett legalább húsz év szolgálati idővel rendelkezik. Az, aki nem rendelkezik 20 év szolgálati idővel, de rendelkezik legalább 15 évvel, annak öregségi résznyugdíjat lehet megállapítani.

Akinek résznyugdíjat állapítottak meg, az a megállapítást követő 15 napon belül megállapodást köthet a lakóhelye szerint illetékes nyugdíjbiztosítási szervnél az öregségi teljes nyugdíjhoz – 20 évhez – hiányzó szolgálati idő megvásárlására.

Jó hír, hogy a nőknél – nyugdíjkorhatárra tekintett nélkül – továbbra is nyitott a lehetőség a nyugdíjba vonulásra, amennyiben rendelkeznek 40 évi jogosultsági idővel.
Fontos megjegyezni, hogy a nyugdíj megállapítása nem automatikus, azt az érintettnek kell kezdeményeznie. Ezt jobb minél előbb megtenni, hiszen a nyugellátás megállapítására irányuló igényt visszamenőleg legfeljebb hat hónapra lehet érvényesíteni.