Az Aegon Önkéntes Nyugdíjpénztár portfóliói és hozamai

Ismerje meg az 5 féle befektetési portfóliónkat és az elmúlt években elért hozamokat

MILYEN PORTFÓLIÓK KÖZÜL VÁLASZTHAT?

Megtakarítását szakembereink folyamatosan befektetik, így nyugdíjpénztári vagyona a 20%-os adó-visszatérítésen felül hozamokkal is gyarapodik. Pénztárunk tagjai 5 féle befektetési portfólió közül választhatnak. Mindegyik portfóliónak más az összetétele, így kockázatuk, valamint a befektetésen elérhető hozamuk mértéke is különböző.

Minél kevesebb részvényt tartalmaz egy portfólió, az annál biztonságosabbnak tekinthető, viszont valószínűleg mérsékeltebb a rajta elérhető hozam is.

A magas részvényarányú, kockázatosabb portfóliókban hosszabb távon a piaci viszonyoktól függően magasabb hozam érhető el, azonban rövid távon az eredményük ingadozó lehet.

 

MELYIK PORTFÓLIÓT ÉRDEMES VÁLASZTANIA?

Célszerű a megtakarítás időtartamának, az egyéni kockázatvállalásnak és a hozamelvárásnak megfelelő befektetési portfóliót választania, hiszen így tovább növelheti a leendő nyugdíj-kiegészítésének mértékét.

PORTFÓLIÓINK

PORTFÓLIÓVÁLTÁS

A portfólióváltás lehetséges kockázatai

Miután a nyugdíjpénztári megtakarítások hosszú távra tervezett befektetések, így a portfóliók közötti váltás kockázatot rejthet. Egy rosszkor időzített portfólióváltással realizálhatja a befektetési veszteségeket. A veszteségek és nyereségek – idővel – kiegyenlíthetik egymást. Természetesen a döntést Önnek kell meghoznia ebben a kérdésben.

Mekkora költséggel jár a portfólióváltás?

A belépéskor a portfólió választás ingyenes. A későbbiekben a portfólióváltás díja a befektetett vagyon aktuális forintértékének 0,1%-a, de maximum 2000 Ft. Tehát például, ha 1 000 000 Ft értékű vagyonát szeretné áthelyezni más portfólióba, az 1000 Ft-ba kerül, míg egy 5 000 000 Ft-os megtakarítás portfólióváltása 2000 Ft.

Portfólióváltás esetén az alábbi nyomtatványt kell kitöltenie, és elküldeni Pénztárunkba.

Fontos még megjegyezni, hogy egy nyugdíjpénztári számlán csak egyfajta portfólióban tudja elhelyezni a teljes megtakarítását.

Mi történik, ha nem választok portfóliót? 

Portfólióválasztás hiányában tagjainkat automatikusan a Kiegyensúlyozott portfólióba soroljuk.
A Választható Portfóliós Szabályzatot itt tekintheti meg >>

Hosszú távon magas, az inflációt 2-5%-kal meghaladó hozamok!

Az elmúlt 10 évben az inflációt is jelentősen meghaladó, 5,81-8,40% hozamokkal gyarapítottuk tagjaink nyugdíjcélú megtakarítását, dacára a pénz- és tőkepiacok 2018-as teljesítményének.

 

BEFEKTETÉSI PIACI KÖRKÉP 2018

A befektetési eszközök teljesítményét a múlt század eleje óta mérő Deutsche Bank (DB) szerint „2018 a legrosszabb év volt a tőkepiacokon 1901 óta”. Az általuk vizsgált befektetési eszközök 90%-a zárt negatív teljesítménnyel. Ez az eredmény rosszabb az 1929-es nagy gazdasági világválság, vagy a 2008-as krízis időszakában tapasztalt adatoktól.

A tőkepiacokon 8-10 évente előforduló visszaesések jellemzők. A 2018-as év eredményét is ez határozta meg, éppen ezért nem tekinthető különlegesnek a negatív hozam szempontjából. Fontos azzal is számolni, hogy a következő 10-20 évben is várhatóan elő fog fordulni hasonló időszak.

A nemzetközi részvények árfolyamának alakulása 2018-ban:

  • Az USA befejezte gazdaságélénkítő programját, a részvények árfolyama csökkent.
  • A Facebook adatkezelési botránya megkérdőjelezte a vállalatok eredménynövekedését, és a negatív hangulat átterjedt a teljes technológiai szektorra.
  • A befektetők aggodalma tovább nőtt az amerikai kereskedelmi háborús intézkedések hatására, amelyek a legsérülékenyebb országokat devizaválságba sodorták. Ez szintén pánikot okozott a befektetők között:
    – májusban egy hét alatt 20%-kal gyengült az argentin peso a dollárhoz képest;
    – a török líra abszolút mélypontra esett.
  • Az európai részvényeket a Brexit körül kialakult bizonytalanság és az olasz költségvetés kérdése tartotta nyomás alatt.

árfolyamváltozás

Forrás: Bloomberg, Aegon Alapkezelő

A kötvénypiacok alakulása 2018-ban:

  • Az emelkedő amerikai állampapír hozamok miatt csökkenő befektetési kedv alakult ki a világ több állampapírpiacán.
  •  A csökkenő részvényárfolyamok a vállalati kötvények árfolyamesését is okozták, amelyet tovább erősítettek a csalódást keltő vállalati jelentések, romlott az általános befektetői hangulat.

Magyarországon is csökkentek az állampapír árfolyamok az év első felében, 2018. júniusban ráadásul 330-as történelmi mélypontot ért el a forint az euróval szemben. A gyengülést az MNB monetáris politikáján kívül a globális tőkemozgási folyamatok is befolyásolták. Ezt csak kis mértékben tudta ellentételezni a második félév jobb tőkepiaci teljesítménye.

árfolyamváltozás saját devizában

Forrás: Bloomberg, Aegon Alapkezelő 

A befektetői piac hatása a nyugdíjpénztári hozamokra

Összességében elmondható, hogy 2018 kiemelkedően rossz év volt a befektetési piacon, amely negatívan érintette minden befektetési termék hozamát.

A nyugdíjpénztári megtakarítás azonban a tipikus befektetési formáknál lényegesen hosszabb időtávra szól, ezért fontos, hogy teljesítményét is csak hasonló időszakra érdemes értelmezni. Egy-egy rosszabb hozamú év visszaesését hosszabb távon várhatóan kiegyenlítik az átlag feletti esztendők.

Az Aegon Önkéntes Nyugdíjpénztár 10 és 15 éves átlagos nettó hozamrátája továbbra is magasan meghaladja az inflációt, a pénz- és tőkepiacok 2018-as teljesítménye ellenére is.

Befektetéseinek árfolyamáról naponta tájékozódhat honlapunkon, a Portfólió árfolyamok menüpont alatt, és honlapunkon megtalálja Befektetési Politikánkat is. Felmerülő további kérdéseivel kapcsolatban ügyfélszolgálatunk munkatársai készséggel állnak rendelkezésére a 06-1-477-4890-es telefonszámon, hétfőtől péntekig 8–16 óra között, csütörtökönként 20 óráig.

Hogyan tudok az Aegon Önkéntes Nyugdíjpénztár tagja lenni?

TELEFONOS SEGÍTSÉG

Call Centerünk munkatársai örömmel segítenek Önnek a belépési folyamatban, kérdései megválaszolásában.

Most tegye meg az első lépést, hogy nyugodtan gondolhasson az Ön és családja jövőjére!
Segíthetünk Önnek a nyugdíjtervezésben?

Szakértő kollégáink szívesen válaszolnak kérdéseire adatainak megadása után!

Az Ön neve*

Az Ön email címe*

Az Ön telefonszáma*
06
Mennyit takarítana meg havonta?
Ft

yes Az űrlap elküldésével elfogadom az adatvédelmi és kezelési irányelveket

Ügyintézés

TELEFONON

Telefonos ügyfélszolgálatunk munkatársai hétfőtől-péntekig 8:00 – 16:00 óráig, csütörtökön 8:00 – 20:00 óráig fogadják hívását a 06-1-477-4890-es telefonszámon.

ONLINE

Intézze nyugdíjpénztári ügyeit kényelmesen, otthonából!

Online intézem ügyeim

SZEMÉLYESEN

Ügyfélszolgálati irodáink elérhetőségét itt találja. Várakoznia sem kell, ha előzetesen időpontot foglal.

Ügyfélszolgálati irodák

LEVÉLBEN

Aegon Magyarország Pénztárszolgáltató Zrt.

1399 Budapest, Pf.: 717

Tájékoztató a telefonos és online ügyfélszolgálaton igénybe vehető szolgáltatásokról >>