Az Aegon Önkéntes Nyugdíjpénztár portfóliói és hozamai

Ismerje meg az 5 féle befektetési portfóliónkat és az elmúlt években elért hozamokat

MILYEN PORTFÓLIÓK KÖZÜL VÁLASZTHAT?

Megtakarítását szakembereink folyamatosan befektetik, így nyugdíjpénztári vagyona a 20%-os adó-visszatérítésen felül hozamokkal is gyarapodik. Pénztárunk tagjai 5 féle befektetési portfólió közül választhatnak. Mindegyik portfóliónak más az összetétele, így kockázatuk, valamint a befektetésen elérhető hozamuk mértéke is különböző.

Minél kevesebb részvényt tartalmaz egy portfólió, az annál biztonságosabbnak tekinthető, viszont valószínűleg mérsékeltebb a rajta elérhető hozam is.

A magas részvényarányú, kockázatosabb portfóliókban hosszabb távon a piaci viszonyoktól függően magasabb hozam érhető el, azonban rövid távon az eredményük ingadozó lehet.

MELYIK PORTFÓLIÓT ÉRDEMES VÁLASZTANIA?

Célszerű a megtakarítás időtartamának, az egyéni kockázatvállalásnak és a hozamelvárásnak megfelelő befektetési portfóliót választania, hiszen így tovább növelheti a leendő nyugdíj-kiegészítésének mértékét.

PORTFÓLIÓINK

PORTFÓLIÓVÁLTÁS

A portfólióváltás lehetséges kockázatai

Miután a nyugdíjpénztári megtakarítások hosszú távra tervezett befektetések, így a portfóliók közötti váltás kockázatot rejthet. Egy rosszkor időzített portfólióváltással realizálhatja a befektetési veszteségeket. A veszteségek és nyereségek – idővel – kiegyenlíthetik egymást. Természetesen a döntést Önnek kell meghoznia ebben a kérdésben.

Mekkora költséggel jár a portfólióváltás?

A belépéskor a portfólió választás ingyenes. A későbbiekben a portfólióváltás díja a befektetett vagyon aktuális forintértékének 0,1%-a, de maximum 2000 Ft. Tehát például, ha 1 000 000 Ft értékű vagyonát szeretné áthelyezni más portfólióba, az 1000 Ft-ba kerül, míg egy 5 000 000 Ft-os megtakarítás portfólióváltása 2000 Ft.

Portfólióváltás esetén az alábbi nyomtatványt kell kitöltenie, és elküldeni Pénztárunkba.

Fontos még megjegyezni, hogy egy nyugdíjpénztári számlán csak egyfajta portfólióban tudja elhelyezni a teljes megtakarítását.

Mi történik, ha nem választok portfóliót? 

Portfólióválasztás hiányában tagjainkat automatikusan a Kiegyensúlyozott portfólióba soroljuk.
A Választható Portfóliós Szabályzatot itt tekintheti meg >>

Ismét sikeres évet zártunk: 3,77% és 15,62% közötti hozamok!

BEFEKTETÉSI PIACI KÖRKÉP 2019

A nemzetközi részvények árfolyamának alakulása 2019-ben:

  • Az USA-ban 2019 elején még 3 kamatemelés volt beárazva a kötvény piacokon, de a részvény piacok mozgásainak hatására a 3 emelésből 3 csökkentés lett, ami nagyon pozitívan befolyásolta a részvények árait.
  • Az elemzők 2019-re vállalati eredmény növekedést vártak, ami elmaradt, ennek ellenére a részvény árak felmentek. A részvény árak emelkedése kizárólag a P/E expanziónak volt köszönhető.
  • A kereskedelmi háború miatt kialakult befektetői aggodalom végig jelen volt 2019-ben, de minden eladási hullám csak jobb vételi lehetőséget jelentett.
  • Az európai részvényeket a Brexit körül kialakult bizonytalanság folyamatosan nyomás alatt tartotta, aminek eredménye az lett, hogy a főbb európai indexek alul teljesítették az amerikai indexeket.

A kötvénypiacok alakulása 2019-ben:

  • Csökkenő amerikai állampapír hozamok miatt rendkívül jó befektetési kedv alakult ki világ több állampapír piacán.
  • Az emelkedő kötvény árfolyamok kihatással voltak a részvény árfolyamokra is, és az a ritka befektetési környezet alakult ki, hogy 2019-ben mind a kötvény mind a részvény árfolyamok emelkedtek.

Magyarországon is csökkentek a hosszabb távú állampapír hozamok 2019 január és decembere között. A 10 éves magyar államkötvény 2,8% kamattal kezdte az évet, és kisebb ingadozásokkal az év végére 2%-ig esett. Ez természetesen kihatással volt a forint árfolyamára is, előfordult, hogy 337 forint fölött is kellett fizetni 1 euróért.

A befektetői piac hatása a nyugdíjpénztári hozamokra

Összeségében elmondható, 2019 kiemelkedően jó év volt a befektetési piacon, amely pozitívan érintette minden befektetési termék hozamát. Az Aegon önkéntes nyugdíjpénztári portfóliók átlagon felül teljesítettek, mindegyik portfólió pozitív hozamot tudott produkálni.

A nyugdíjpénztári megtakarítás azonban a tipikus befektetési formáknál lényegesen hosszabb időtávra szól, ezért fontos, hogy teljesítményét is csak hasonló időszakra érdemes értelmezni. Egy-egy jobb hozamú év különlegesen jó hozam emelkedését hosszabb távon várhatóan kiegyenlítik az átlag alatti esztendők.

Befektetéseinek árfolyamáról naponta tájékozódhat honlapunkon, a Portfólió árfolyamok menüpont alatt, és honlapunkon megtalálja Befektetési Politikánkat is. Felmerülő további kérdéseivel kapcsolatban ügyfélszolgálatunk munkatársai készséggel állnak rendelkezésére a 06-1-477-4890-es telefonszámon, hétfőtől péntekig 8–16 óra között, csütörtökönként 20 óráig.

Hogyan tudok az Aegon Önkéntes Nyugdíjpénztár tagja lenni?

TELEFONOS SEGÍTSÉG

Call Centerünk munkatársai örömmel segítenek Önnek a belépési folyamatban, kérdései megválaszolásában.

Most tegye meg az első lépést, hogy nyugodtan gondolhasson az Ön és családja jövőjére!
Segíthetünk Önnek a nyugdíjtervezésben?

Szakértő kollégáink szívesen válaszolnak kérdéseire adatainak megadása után!

Az Ön neve*

Az Ön email címe*

Az Ön telefonszáma*
06
Mennyit takarítana meg havonta?
Ft

yes Az űrlap elküldésével elfogadom az adatvédelmi és kezelési irányelveket

Ügyintézés

TELEFONON

Telefonos ügyfélszolgálatunk munkatársai hétfőtől-péntekig 8:00 – 16:00 óráig, csütörtökön 8:00 – 20:00 óráig fogadják hívását a 06-1-477-4890-es telefonszámon.

ONLINE

Intézze nyugdíjpénztári ügyeit kényelmesen, otthonából!

Online intézem ügyeim

SZEMÉLYESEN

Ügyfélszolgálati irodáink elérhetőségét itt találja. Várakoznia sem kell, ha előzetesen időpontot foglal.

Ügyfélszolgálati irodák

LEVÉLBEN

Aegon Magyarország Pénztárszolgáltató Zrt.

1399 Budapest, Pf.: 717

Tájékoztató a telefonos és online ügyfélszolgálaton igénybe vehető szolgáltatásokról >>