Az Aegon Önkéntes Nyugdíjpénztár portfóliói és hozamai

Ismerje meg az 5 féle befektetési portfóliónkat és az elmúlt években elért hozamokat

MILYEN PORTFÓLIÓK KÖZÜL VÁLASZTHAT?

Megtakarítását szakembereink folyamatosan befektetik, így nyugdíjpénztári vagyona a 20%-os adó-visszatérítésen felül hozamokkal is gyarapodik. Pénztárunk tagjai 5 féle befektetési portfólió közül választhatnak. Mindegyik portfóliónak más az összetétele, így kockázatuk, valamint a befektetésen elérhető hozamuk mértéke is különböző.

Minél kevesebb részvényt tartalmaz egy portfólió, az annál biztonságosabbnak tekinthető, viszont valószínűleg mérsékeltebb a rajta elérhető hozam is.

A magas részvényarányú, kockázatosabb portfóliókban hosszabb távon a piaci viszonyoktól függően magasabb hozam érhető el, azonban rövid távon az eredményük ingadozó lehet.

MELYIK PORTFÓLIÓT ÉRDEMES VÁLASZTANIA?

Célszerű a megtakarítás időtartamának, az egyéni kockázatvállalásnak és a hozamelvárásnak megfelelő befektetési portfóliót választania, hiszen így tovább növelheti a leendő nyugdíj-kiegészítésének mértékét.

PORTFÓLIÓINK

PORTFÓLIÓVÁLTÁS

A portfólióváltás lehetséges kockázatai

Miután a nyugdíjpénztári megtakarítások hosszú távra tervezett befektetések, így a portfóliók közötti váltás kockázatot rejthet. Egy rosszkor időzített portfólióváltással realizálhatja a befektetési veszteségeket. A veszteségek és nyereségek – idővel – kiegyenlíthetik egymást. Természetesen a döntést Önnek kell meghoznia ebben a kérdésben.

Mekkora költséggel jár a portfólióváltás?

A belépéskor a portfólió választás ingyenes. A későbbiekben a portfólióváltás díja a befektetett vagyon aktuális forintértékének 0,1%-a, de maximum 2000 Ft. Tehát például, ha 1 000 000 Ft értékű vagyonát szeretné áthelyezni más portfólióba, az 1000 Ft-ba kerül, míg egy 5 000 000 Ft-os megtakarítás portfólióváltása 2000 Ft.

Portfólióváltás esetén a portfólióváltó nyomtatványt kell kitöltenie, és elküldeni Pénztárunkba.

Fontos még megjegyezni, hogy egy nyugdíjpénztári számlán csak egyfajta portfólióban tudja elhelyezni a teljes megtakarítását.

Mi történik, ha nem választok portfóliót? 

Portfólióválasztás hiányában tagjainkat automatikusan a Kiegyensúlyozott portfólióba soroljuk.
A Választható Portfóliós Szabályzatot itt tekintheti meg >>

Ismét sikeres évet zártunk: 3,77% és 15,62% közötti hozamok!

BEFEKTETÉSI PIACI KÖRKÉP 2019

A nemzetközi részvények árfolyamának alakulása 2019-ben:

  • Az USA-ban 2019 elején még 3 kamatemelés volt beárazva a kötvény piacokon, de a részvény piacok mozgásainak hatására a 3 emelésből 3 csökkentés lett, ami nagyon pozitívan befolyásolta a részvények árait.
  • Az elemzők 2019-re vállalati eredmény növekedést vártak, ami elmaradt, ennek ellenére a részvény árak felmentek. A részvény árak emelkedése kizárólag a P/E expanziónak volt köszönhető.
  • A kereskedelmi háború miatt kialakult befektetői aggodalom végig jelen volt 2019-ben, de minden eladási hullám csak jobb vételi lehetőséget jelentett.
  • Az európai részvényeket a Brexit körül kialakult bizonytalanság folyamatosan nyomás alatt tartotta, aminek eredménye az lett, hogy a főbb európai indexek alul teljesítették az amerikai indexeket.

A kötvénypiacok alakulása 2019-ben:

  • Csökkenő amerikai állampapír hozamok miatt rendkívül jó befektetési kedv alakult ki világ több állampapír piacán.
  • Az emelkedő kötvény árfolyamok kihatással voltak a részvény árfolyamokra is, és az a ritka befektetési környezet alakult ki, hogy 2019-ben mind a kötvény mind a részvény árfolyamok emelkedtek.

Magyarországon is csökkentek a hosszabb távú állampapír hozamok 2019 január és decembere között. A 10 éves magyar államkötvény 2,8% kamattal kezdte az évet, és kisebb ingadozásokkal az év végére 2%-ig esett. Ez természetesen kihatással volt a forint árfolyamára is, előfordult, hogy 337 forint fölött is kellett fizetni 1 euróért.

A befektetői piac hatása a nyugdíjpénztári hozamokra

Összeségében elmondható, 2019 kiemelkedően jó év volt a befektetési piacon, amely pozitívan érintette minden befektetési termék hozamát. Az Aegon önkéntes nyugdíjpénztári portfóliók átlagon felül teljesítettek, mindegyik portfólió pozitív hozamot tudott produkálni.

A nyugdíjpénztári megtakarítás azonban a tipikus befektetési formáknál lényegesen hosszabb időtávra szól, ezért fontos, hogy teljesítményét is csak hasonló időszakra érdemes értelmezni. Egy-egy jobb hozamú év különlegesen jó hozam emelkedését hosszabb távon várhatóan kiegyenlítik az átlag alatti esztendők.

Befektetéseinek árfolyamáról naponta tájékozódhat honlapunkon, a Portfólió árfolyamok menüpont alatt, és honlapunkon megtalálja Befektetési Politikánkat is. Felmerülő további kérdéseivel kapcsolatban ügyfélszolgálatunk munkatársai készséggel állnak rendelkezésére a 06-1-477-4890-es telefonszámon, hétfőtől péntekig 8–16 óra között, csütörtökönként 20 óráig.

Hogyan tudok az Aegon Önkéntes Nyugdíjpénztár tagja lenni?

TELEFONOS SEGÍTSÉG

Call Centerünk munkatársai örömmel segítenek Önnek a belépési folyamatban, kérdései megválaszolásában.

Most tegye meg az első lépést, hogy nyugodtan gondolhasson az Ön és családja jövőjére!
Segíthetünk Önnek a nyugdíjtervezésben?

Szakértő kollégáink szívesen válaszolnak kérdéseire adatainak megadása után!

Az Ön neve*

Az Ön email címe*

Az Ön telefonszáma*
06
Mennyit takarítana meg havonta?
Ft

yes Az űrlap elküldésével elfogadom az adatvédelmi és kezelési irányelveket

Ügyintézés

TELEFONON

Telefonos ügyfélszolgálatunk munkatársai hétfőtől-péntekig 8:00 – 16:00 óráig, csütörtökön 8:00 – 20:00 óráig fogadják hívását a 06-1-477-4890-es telefonszámon.

ONLINE

Intézze nyugdíjpénztári ügyeit kényelmesen, otthonából!

Online intézem ügyeim

LEVÉLBEN

Aegon Magyarország Pénztárszolgáltató Zrt.

1399 Budapest, Pf.: 717

Tájékoztató a telefonos és online ügyfélszolgálaton igénybe vehető szolgáltatásokról >>