Tájékoztató az Aegon Önkéntes Nyugdíjpénztár
2017. évi befektetési eredményeiről

 

 

Globális gazdasági környezet

 

A globális gazdaság növekedése stabil alapokon nyugszik, a kilátások pedig további, töretlen bővülést vetítenek előre, mind a fejlett, mind a fejlődő gazdaságokban.  A legutóbb publikált, harmadik negyedévre vonatkozó GDP növekedési adatok tekintetében az Egyesült Államok növekedése okozta a legnagyobb meglepetést, de az euro zóna országai, Japán és Kína is konszenzus feletti növekedést teljesítettek. A közelmúltban történt árupiaci emelkedés ellenére nincsenek arra utaló jelek, hogy a globális infláció és megtérülési ráták emelkedésnek indulnának, így az infláció tartósan alacsony marad a legtöbb fejlett gazdaságban. A fundamentumok – erős növekedés, alacsony infláció, magasabb nyersanyag árak és a kínai gazdaság stabil kilátásai – nagyon kedvezőek, különösen a feltörekvő piacok számára. A világ két vezető jegybankja, a Fed és az EKB monetáris politikája közötti divergencia is mérséklődik a 2018-as évben. A Fed élén új elnököt köszönthet a piac 2018 elején Jerome Powell személyében, aki a jelenlegi elképzelések szerint az aktuális monetáris politikai irányvonalat viszi majd tovább. A Fed által kilátásba helyezett kamatemelések már tükröződnek a piaci árazásban. Jerome Powell kinevezése a Fed élére a jelenlegi monetáris politika folytatását jelenti az Egyesült Államokban. Az EKB a mennyiségi lazítást várhatóan 2018 őszéig folytatja, amennyiben a program nem kerül meghosszabbításra úgy az eurózóna jegybankja is fokozatosan a szigorítás irányába haladhat. A japán jegybank is várhatóan folytatja a monetáris politikai stimulust, miután az Abe Shinzo által vezetett koalíció elsöprő győzelmet aratott a választásokon. 

 

Az euró-dollár trendjében végbemenő változás okozta az elmúlt év egyik legfontosabb trendjét a devizapiacon, meglepő módon az amerikai devizának még az adóreform megszavazása sem segített. A keresztárfolyam év végére áttörte az eddig akadálynak számító 1,2-es szintet, így összességében 2017-ben több mint 14%-kal gyengült a dollár az euróval szemben. Míg a WTI típusú kőolaj árfolyama júniusban 45 dollár alá esett, a befektetők profitrealizálásának, illetve a gyengülő dollár árfolyam-leszorító hatásának következtében, addig az év második felére megfordult a trend és az OPEC kitermelés-korlátozás határidejének meghosszabbítására, illetve a folyamatosan csökkenő készletadatoknak a következtében 60 dollár fölött zárta az évet az olaj hordónkénti ára.

 

Magyarországi helyzet

 

A hazai makrokép változatlanul stabil maradt 2017-ben. A harmadik negyedéves 3,9%-os GDP növekedéssel egyetemben az ipari termelési és a kiskereskedelmi adatok is meghaladták a várakozásokat, míg a beszerzési menedzserindex a nyár során 2017-es év mélypontjára, 54,2 pontra süllyedt, azonban átmeneti volt a visszaesés, így év végére 60,5 pontra kapaszkodott fel az index értéke. A növekedést továbbra is a belső fogyasztás és a beruházás vezérli, utóbbin belül az építőipari beruházások súlya jelentős. A fogyasztásvezérelt növekedés a folyó fizetési mérleg egyenlegén is elkezdte éreztetni hatását. A külkereskedelmi mérleg többlete a következő években tovább apad, de az ország külső finanszírozási képessége várhatóan továbbra is erős maradhat. 

 

A forint euróval szemben jegyzett árfolyama 302 alá erősödött augusztusban, kiváltva a jegybank verbális intervencióját, így a jegybank részéről a további lazítás is megerősítésre került. Az inflációs cél elérése a korábbi prognózishoz képest 6 hónappal későbbre tolódott a jegybank szeptemberi inflációs jelentése alapján, így a jegybank mind a forint erősödése, mind az inflációban rejlő lefelé mutató kockázatok ellensúlyozására irányuló lépéseket tett. A jegybank több alkalommal hangsúlyozta elkötelezettségét a tartósan laza monetáris kondíciók fenntartása mellett, valamint újabb nemkonvencionális eszközöket tett elérhetővé a piaci szereplők számára. A munkaerőpiaci kilátások továbbra is bíztatóak. A munkanélküliség mértéke 4% alá csökkent és a feszes munkaerőpiaci kondíciók dinamikus bérnövekedést eredményeztek, azonban a bérek inflációra gyakorolt hatása a munkáltatói járulékok és a társasági adóterhek csökkentésével mérsékelt maradt. A BUX index a 2017-es évet a
40 000 pontos szint közelében búcsúztatta, ami 23%-os éves emelkedésnek felel meg.

 

Az Aegon önkéntes pénztári portfóliói a hazai kötvénypiaci és az egyéb vállalati- és feltörekvő piaci kötvénypozíciókon keresztül profitáltak az eszközosztály igen kedvező teljesítményéből, ami sikeres részvénypozíciók vállalásával egészült ki. A jól kialakított befektetési stratégiánknak köszönhetően az egyéb kötvény-, részvény- és abszolút hozamú befektetések felülteljesítése révén az összes portfólió benchmark feletti hozamot könyvelhetett el.

 

Befektetéseinek árfolyamáról naponta tájékozódhat honlapunkon, az Portfólió árfolyamok menüpont alatt, és honlapunkon megtalálja Befektetési Politikánkat is. Felmerülő további kérdéseivel kapcsolatban ügyfélszolgálatunk munkatársai készséggel állnak rendelkezésére a 06 1 477 4890 es telefonszámon, hétfőtől péntekig 8–16 óra között, csütörtökönként 20 óráig.