Önkéntes Nyugdíjpénztár információk

 

Az Aegon Magyarország Önkéntes Nyugdíjpénztár létszám és vagyon adatai

AEGON ÖNKÉNTES NYUGDÍJPÉNZTÁR
LÉTSZÁM ÉS VAGYON ADATOK (2016.12.31.)

Létszám (fő)

178 721

Vagyon (Mrd Ft)

160,4

Személyre szabott befektetés

Önkéntes pénztárunk hazánkban elsőként alakította ki a többféle befektetési lehetőséget kínáló "Pénztári Eszközalap" rendszerét, melynek célja, hogy minden ügyfelünk életkorának és kockázatviselési hajlandóságának leginkább megfelelő befektetési kombinációt választhassa.

 

Milyen befektetési kombinációk közül választhatok?

Ötféle befektetési portfoliónk magyar kötvényekből, magyar részvényekből, valamint nemzetközi részvényekből és egyéb befektetési alapokból épül fel, mely eszközöket az egyes portfoliók eltérő arányban tartalmazhatják. Minél kevesebb a részvények aránya egy kombinációban, annál biztonságosabb, hozamelvárása azonban mérsékeltebb. A magas részvényarányú kombinációk hozamelvárása hosszabb távon magasabb, de ingadozó, vagyis magasabb a kockázat. Befektetési portfólióinkról bővebben ide kattintva tájékozódhat.

 

 

A fenti megoszlások az egyes portfóliók stratégiai eszközösszetételét mutatják, amelyektől a vagyonkezelő - a Befektetési Politikában megszabott keretek között - eltérhet.

 

Hogyan választhatok portfóliót? 

Új tagjaink a belépési nyilatkozat megfelelő rovatának kitöltésével, régi tagjaink pedig az Online Ügyfélszolgálaton keresztül, vagy erre a célra rendszeresített nyomtatvány kitöltésével (Portfólióválasztó nyomtatvány) és az Aegon Magyarország Önkéntes és Nyugdíjpénztár 1399 Budapest, Pf. 717. címre való eljuttatásával választhatnak, változtathatnak portfóliót. 

 

20% SZJA visszatérítés és adómentesség

A saját egyéni befizetései (illetve az egyéb jövedelemnek minősülő adomány) után évi 20% adó-visszatérítést igényelhet az önkéntes pénztári egyéni számlájára, évente maximum 150 000 forint erejéig, amennyiben az önkéntes kölcsönös egészségpénztári befizetései után nem nyilatkozott adó-visszatérítésről.

Ha a magánszemély az önkéntes pénztári, a nyugdíj-előtakarékossági és a nyugdíjbiztosítási nyilatkozatban is rendelkezik az adó-visszatérítésről, akkor az adóhatóság által átutalt összeg együttesen nem haladhatja meg a 280 000 Ft-ot.

A kedvezménynek nincs jövedelemnagyságtól függő korlátja! A kedvezmény érvényesítésének további elengedhetetlen feltétele, hogy az adóévben megfizetett személyi jövedelemadója erre fedezetet nyújtson!

Maximális adó-visszatérítést akkor igényelhet, ha éves befizetései elérik legalább a 750 000 Ft-ot. Adó-visszatérítésre jogosít az önkéntes nyugdíjpénztári számlájára teljesített egyéni tagdíjbefizetés, az egyéni számláján jóváírt támogatói adomány.

Az adó-visszatérítés a rendszeres befizetésekkel együtt befektetésre kerül nyugdíjszámláján, melynek mindenkori hozama adómentes (nem kell kamatadót sem fizetni utána)! Befizetését a szokásos módon csekken, vagy átutalással (CIB Bank Zrt. 10700024-04524504-51100005) teljesítheti. A közlemény rovatban kérjük, tüntesse fel önkéntes nyugdíjpénztári szerződésszámát, vagy adóazonosító jelét.

 

Adómentesség

Az önkéntes pénztári számlán keletkező hozam adómentes, így kamatadó sem terheli.

 

Tájékoztató az önkéntes nyugdíjpénztári szolgáltatás adózási szabályainak 2013. január 1-jétől hatályos változásairól

 

13 kérdés és válasz az adó-visszatérítésről >>

 

Ön szerint is felmentek az árak?
Szeretné, hogy megtakarítása értékálló maradjon? Indexáljon!

Képzelje el, hogy 5 évvel ezelőtt elkezdett megtakarítani havonta 5000 Ft-ot az önkéntes nyugdíjpénztári számláján, melyen azóta sem változtatott. Ebből az összegből 2006-ban 28 kg kenyeret tudott venni, 2010-ben azonban már csak 20,5 kg-ot, hiszen a kenyér ára - a KSH adatai szerint - az elmúlt 5 éves időszakban 26%-kal emelkedett! Vagyis ahhoz, hogy megtakarítása értékálló legyen, a kezdeti 5000 Ft helyett ma már legalább 6816 Ft-ot kellene befizetnie!

 

Az indexálás (értékkövetés) rendszerét azért dolgoztuk ki az önkéntes pénztárban, hogy Önnek lehetősége legyen a vállalt egyéni tagdíját évente egyszer a pénztár által felajánlott mértékkel megemelni. Az index mértéke: az előző évi infláció + 2%. Ennek az a célja, hogy segítsen megőrizni a befizetések, illetve a megtakarítás reálértékét. Ha ennél is nagyobb biztonságot szeretne, emelje meg vállalt tagdíját! Az indexáláshoz vagy a tagdíj növeléséhez nem kell mást tennie, mint kitöltve visszaküldenie az adatmódosítást bejelentő nyomtatványunkat.

 

Önkéntes nyugdíjpénztári tagdíjból történő levonások és a tartalékok közötti megosztás 

Nyugdíjpénztárunk sávos költséglevonást alkalmaz, ez azt jelenti, hogy az éves befizetés magasabb sávhatárba eső részéből alacsonyabb költséget vonunk le. A belépést követően az első 4000 Ft-os befizetés 100%-ban a működési alapba kerül (beléptetés egyszeri költségfedezete). Az ezt meghaladó befizetések esetén:

A táblázatban szereplő levonás, ezáltal a jóváírt összeg aránya az éves befizetett összeg nagyságától függően, sávosan változik. Pl. 400.000 Ft éves tagdíjbefizetés esetén az 0-10.000 Ft-ig terjedő tagdíj 90%-a, a 
10.001-120.000 Ft közé eső tagdíj 94%-a, a 120.001-240.000 Ft közé eső tagdíj 96%-a, a 240.001-500.000 Ft közé eső tagdíj 98%-a kerül jóváírásra az ügyfél pénztári számláján.