Befektetési portfóliók
az Aegon Önkéntes Nyugdíjpénztárban

 

A befektetési piac változásait nyomon követve a portfólióinkat tovább fejlesztettük és két új, a befektetési piacon egyre népszerűbb portfóliót is bevezettünk, jelenleg tagjaink összesen 5 különböző típusú befektetési portfólió közül választhatnak.

 

Befektetési portfólió=különböző típusú, kockázatú, hozamú értékpapírokból és egyéb befektetési eszközökből képzett "kosár".

 

Klasszikus portfólió (korábbi „A" menedzselt alap)

Ezt az alacsony kockázatú portfóliót azoknak ajánljuk, akiknek 5 vagy annál kevesebb évük van a nyugdíjba vonulásig és a biztonságot részesítik előnyben.

 

Célja a legbiztonságosabb értékpapírok kiválasztásával a befizetések értékének megőrzése, valamint az infláció feletti hozam elérése. A portfoliót kizárólag biztonságos állampapírok alkotják, így az Ön nyugdíjcélú megtakarításának értéke egyenletesen, nagyobb ingadozások nélkül gyarapodhat.

 

Kiegyensúlyozott portfólió (korábbi „B" menedzselt alap)

A közepes kockázatú portfóliónkat azoknak a tagoknak ajánljuk, akiknek 5-15 évük van hátra a nyugdíjba vonulásig.

 

Célja a befektetett eszközökön közép- és hosszú távon magas hozam realizálása, valamint a portfolió összetételének folyamatos elemzésével és ennek megfelelő változtatásával a befektetési kockázatok minimalizálása. Ezért jelentős részben biztonságot nyújtó állampapírokat tartalmaz, a portfolió kisebb részét kitevő hazai és nemzetközi részvények a befektetési eredményeket ebben az időtávban jelentősen javíthatják.

 

Ez az Alapportfólió, melybe belépéskor a tag eltérő döntésének hiányában a befizetései befektetésre kerülnek.

 

Szakértői abszolút hozam portfólió (2008.02.01-től válaszható)

Ezt az új portfóliót azoknak ajánljuk, akik nem rendelkeznek kellő jártassággal a befektetési területen, ezért a portfólió összetételének megválasztását teljesen a vagyonkezelőre szeretnék bízni. Így nem szükséges a befektetési piac változásait folyamatosan figyelniük, a megfelelő időpontban szükséges részvény-kötvény arány kiválasztásáról szakértőink döntenek helyettük.

 

Ez a közepesnél magasabb kockázatot képviselő portfólió nem követ egy állandó részvény-kötvény arányt. A vagyonkezelő az összetétel dinamikus változtatásával törekszik a hozam maximálására közép és hosszú távon.

 

Növekedési portfólió (korábbi „D" menedzselt alap)

Ezt a magasabb kockázatú portfóliót elsősorban azoknak ajánljuk, akiknek legalább 15 évük van hátra a nyugdíjba vonulásig.

 

Célja hosszú távon (15-20 év) magas hozam realizálása. A portfolióban jelentős súlyt képviselnek a hazai, valamint a világ legnagyobb, tőkeerős, vagy ígéretes növekedési lehetőségekkel bíró tőzsdéin jegyzett társaságok részvényei, mely jelentős árfolyamkockázatot jelent.

 

Klímaváltozási portfólió (2008.02.01-től válaszható)

Ezt a portfóliót azoknak ajánljuk, akik hajlandóak a magas hozam reményében magas kockázatot vállalni egy olyan iparágba való befektetéssel, amely a Földünket sújtó klímaváltozás elleni tevékenységével minden bizonnyal az elkövetkező évtizedek egyik legdinamikusabban fejlődő területe lesz. A portfólió választásával Ön is hozzájárul környezetünk védelméhez.

 

Célja hosszú távon magas hozam realizálása elsősorban olyan vállalatok értékpapírjaiba történő befektetéssel, amelyek bevételeinek döntő hányada a globális éghajlat-változásból eredő üzleti lehetőségek kiaknázásából, alternatív erőforrások hasznosításából (pl. megújuló energia) és mezőgazdasági tevékenységből származik.

 

 

A fenti megoszlások az egyes portfóliók stratégiai eszközösszetételét mutatják, amelyektől a vagyonkezelő - a Befektetési Politikában megszabott keretek között - eltérhet.

A nyugdíjpénztári befektetésekre vonatkozó elveket és szabályokat a Pénztár Alapszabálya, az Önkéntes Pénztári ágazatának Választható Portfóliós szabályzata, illetve a Befektetési Politika tartalmazza. Ezen szabályzatokat megtalálja honlapunk Hivatalos közzétételek és Befektetési Politika menüpontja alatt.

Hogyan választhatok portfóliót?

A pénztárunkba újonnan belépők a belépési nyilatkozat megfelelő rovatának kitöltésével választhatnak portfóliót. A tagsági jogviszonnyal rendelkező pénztártagjaink az erre a célra rendszeresített - Önkéntes nyugdíjpénztári portfólióválasztási adatlap című - nyomtatvány kitöltésével és a pénztár ügyfélszolgálati irodáiban történő leadásával, illetve postai úton, az  Aegon Magyarország Önkéntes és Magánnyugdíjpénztár, 1399 Budapest, Pf. 717. címre való ajánlott küldeményben történő eljuttátásával is kezdeményezhetik a portfólióváltást. Pénztárunk  Online Ügyfélszolgálatán, előzetes regisztrációt követően a pénztártagok szintén benyújthatják portfólióváltási igényüket.

 

Mi történik, ha nem választok portfóliót?

Portfólióválasztás hiányában tagjainkat automatikusan a Kiegyensúlyozott portfólióba soroljuk.

 

 

A Választható Portfóliós Szabályzatot itt tekintheti meg >>

 

Eszközalapjaink korábbi teljesítményéről itt tájékozódhat >>