Folyamatos befektetés, nagyobb hozam

Megtakarítását szakembereink folyamatosan befektetik, így nyugdíjpénztári vagyona a 20%-os adó-visszatérítésen1 felül hozamokkal is gyarapodik.


Különböző összetétel, kockázat és hozam

Pénztárunk tagjai 5 különböző befektetési portfólió közül választhatnak. Mindegyik portfóliónak más az összetétele, így kockázatuk, valamint a befektetésen elérhető hozamuk mértéke is különböző.

Portfólióink

Javasolt befektetési idő: 1-5 év

Kockázati besorolás: Alacsony

Kinek ajánljuk?
Alacsony kockázatú portfólió, amit azoknak ajánlunk, akiknek 5 vagy annál kevesebb évük van a nyugdíjba vonulásig, és a biztonságot részesítik előnyben.

Mit tartalmaz?
Biztonságosabb értékpapírokból, azaz  szinte kizárólag állampapírokból felépülő portfólió.

Mi a célja?
A befizetések értékének megőrzése, valamint az infláció feletti hozam elérése.

Ebben a portfólióban az Ön nyugdíjcélú megtakarításának értéke nagyobb ingadozások nélkül gyarapodhat.

Javasolt befektetési idő: 5-15 év

Kockázati besorolás: Közepes

Kinek ajánljuk?
Közepes kockázatú portfólió, amit azoknak ajánlunk, akik 5-15 év múlva vonulnak nyugdíjba.

Mit tartalmaz?
Jelentős részben állampapírokat, kisebb részben hazai és nemzetközi részvényeket tartalmaz. A részvények a befektetési idősávban elért eredményeket jelentősen javíthatják, ezzel arányosan azonban a kockázatot is növelik. 

Mi a célja?
Közép és hosszútávon magas hozam realizálása és befektetési kockázatok minimalizálása.

Javasolt befektetési idő: 5-15+ év

Kockázati besorolás: Közepes-magas

Kinek ajánljuk?
Akik a portfólió összetételének megválasztását teljesen a vagyonkezelőre szeretnék bízni. A megfelelő időpontban a megfelelő részvény-kötvény arány kiválasztásáról szakértőink döntenek.

Mit tartalmaz?
Ebben a közepes kockázatú portfólióban magyar  és nemzetközi pénz- és tőkepiaci eszközök szerepelnek.

Mi a célja?
Az összetétel dinamikus változásával közép és hosszú távon a kockázatmentesnél magasabb hozam realizálása.

Javasolt befektetési idő: 15+ év

Kockázati besorolás: Magas

Kinek ajánljuk?
Magas kockázatú portfólió, amit azoknak ajánlunk, akiknek a nyugdíjba vonulásig legalább 15 évük van hátra.

Mit tartalmaz?
A portfólióban jelentős súlyt képviselnek a hazai, valamint a világ legnagyobb, tőkeerős, vagy ígéretes növekedési lehetőségekkel bíró tőzsdéin jegyzett társaságok részvényei. Ez az összetétel jelentős árfolyamkockázatot jelent.

Mi a célja?
Hosszú távon (15-20 év) magas hozam realizálása.

Javasolt befektetési idő: 15+ év

Kockázati besorolás: Magas

Kinek ajánljuk?
Akik legalább 15 év múlva mennek nyugdíjba és hajlandóak a magas hozam reményében magas kockázatot vállalni.

Mit tartalmaz?
Olyan vállalatok részvényeiből áll össze a portfólió, melyek az egész világot érintő hosszú távú folyamatok, trendek részesei. Ilyen trendek lehetnek a demográfiai változások (öregedő társadalom, fejlődő piacok), a szűkös erőforrások, energia hatékonyság, az urbanizáció , vagy akár a technológiai újítások, innováció.

Mi a célja?
A portfólió célja a fenti vállalat típusok részvényeinek profitnövekedéséből részesedni.

A vagyonkezelő a biztonságot és a maximális diverzifikációt tartja szem előtt, ezért kizárólag nyilvánosan forgalomba hozott és tőzsdén jegyzett értékpapírokat vásárol.

Kötvények és pénzpiaci eszközök

Részvények

Egyéb: Ingatlan alap és Abszolút hozamú alap

* Alapportfólió, melybe a portfóliót nem választó tagok megtakarítása kerül.

Portfólióváltás

A nyugdíjpénztári számláján csak egyfajta portfólióban tudja elhelyezni a teljes megtakarítását, ezt a portfóliót belépéskor választja ki. Amennyiben nem választ portfóliót, úgy automatikusan a Kiegyensúlyozott portfólióba soroljuk. Bármikor lehetősége van portfóliót váltani, ezek kockázatairól, költségeiről, és módjáról itt talál információt.

Kockázatok

Egy rosszkor időzített portfólióváltással realizálhatja a befektetési veszteségeket. Azonban a veszteségek és nyereségek – idővel – kiegyenlíthetik egymást. Természetesen a döntést Önnek kell meghoznia ebben a kérdésben.

Költségek

A belépéskor a portfólió választás ingyenes. A későbbiekben a portfólióváltás díja a befektetett vagyon aktuális forintértékének 0,1%-a, de maximum 2 000 Ft. Tehát például, ha 1 000 000 Ft értékű vagyonát szeretné áthelyezni más portfólióba az 1 000 Ft-ba kerül, míg egy 5 000 000 Ft-os megtakarítás portfólióváltása
2 000 Ft.

Portfóliót váltok

Portfólióváltás esetén a portfólióváltó nyomtatványt kell kitöltenie, és elküldeni Pénztárunkba.

A Választható Portfóliós Szabályzatot itt tekintheti meg.

Az Online Ügyfélszolgálaton keresztül is benyújthatja portfólióváltási igényét, ráadásul ott díjmentesen válthat portfóliót.

Hogyan hat a világjárvány a pénztári árfolyamok változásaira?

Szakértői vélemények és várakozások


Gondolkodj távlatokban!

Fókuszban: a türelem.

A koronavírus járvány hatása komoly sokkhatást jelent a világgazdaságnak, amely az árfolyamok csökkenésében is megmutatkozik. A nyugdíjpénztári megtakarítás azonban hosszú távú befektetés, amely időszakban kimutathatók átmeneti negatív teljesítmények. 

Ezek az átmeneti negatív teljesítmények csupán elméleti veszteséget jelentenek és a pénztártagokat mindaddig nem érinti, amíg szolgáltatási igényt nem nyújtanak be, ezért türelmes hozzáállást javaslunk.

Árfolyamrajzoló


Ismét sikeres évet zártunk!

Az év nyertese a MegaTrend portfólió: 26,05%-os hozam!

Portfóliók hozamrátái         Befektetési Piaci Körkép

1 Egyéni befizetései, vállalati befizetések (munkáltatói hozzájárulás, támogatói adomány) után 20%-os adó-visszatérítést igényelhet, évi legfeljebb 150 000 forintig, amelyet az egyéni megtakarítási számláján írunk jóvá. FONTOS: az adó-visszatérítés csak az adott évben megfizetett összevont adóalapjának személyi jövedelemadója erejéig lehetséges. Más megtakarításai után is járhat adó-visszatérítés, ebben az esetben a következő szabályokra figyeljen:
  • Önkéntes pénztári (nyugdíj-, egészség- és önsegélyező pénztári együttesen) befizetések után évente összesen legfeljebb 150 000 forint lehet az adó-visszatérítés összege.
  • Önkéntes pénztári, nyugdíj-előtakarékossági és nyugdíjbiztosítási befizetések után évente összesen legfeljebb 280 000 forint lehet az adó-visszatérítés összege.
Amennyiben Ön már nyugdíjas és rendelkezik szja-köteles jövedelemmel, úgy a 20%-os adó-visszatérítést továbbra is igényelheti, mellyel tovább gyarapíthatja megtakarítását. A maximális adó-visszatérítés igényléséhez 750 000 Ft egyéni és/vagy vállalati befizetés szükséges.